Personeelstekorten in de horeca nekt vooral starters

Personeelstekorten horeca

Er is al jaren een groot tekort aan personeel in de horeca. Wie vandaag de dag een hotel, café, restaurant of lunchroom heeft houdt zijn hart vast als er personeel vertrekt. Want waar vind je zo snel een nieuwe kok, bedienend personeel of voor de housekeeping? Het kan soms weken of maanden duren voordat een vacature is vervuld. En dat is niet zelden de nekslag voor een bedrijf. Wie vandaag door het centrum van een willekeurige stad of dorp loopt en de horeca bekijkt, en dat een jaar later opnieuw doet, moet niet gek opkijken als de helft alweer is gesloten of onder een andere naam heropend met een nieuwe eigenaar die het wil gaan proberen.

Zuinig omspringen met personeel

Als horecaondernemer moet je zuinig omspringen met je personeel. Werken in de horeca is hard werken, vaak tot laat op de avond. Dan is het verstandig om de bezetting goed te plannen. Het is niet de bedoeling dat je personeel op een rustige avond duimen staat te draaien en dat er op een drukke vrijdag niet genoeg bediening en keukenpersoneel is terwijl alle tafels bezet zijn. Je kunt hiervoor personeelsplanner software gebruiken. De medewerkers kunnen dan via een app op hun smartphone zien wanneer ze zijn ingeroosterd. Ze kunnen, als je die optie beschikbaar stelt, ook onderling diensten ruilen als dat beter uitkomt. Zeker als je met studenten werkt kan dit handig zijn omdat mensen met een bijbaan vaak ook andere verplichtingen hebben. Wel moet je dan in de gaten houden dat er in een bepaald tijdvak voldoende bezetting is om je gasten te bedienen.

Wie durft nog te starten in de horeca?

Voor veel ‘horecatijgers’ is het een droom om ooit een eigen zaak te openen. Maar de risico’s die daaraan kleven zijn best groot. Je neemt een groot financieel risico, want een zaak overnemen is natuurlijk niet gratis. Misschien wil je de inrichting aanpassen of wellicht een heel ander concept gaan toepassen. Banken willen vaak wel een lening verstrekken, maar als je bedrijf het niet redt blijf je daardoor wel met een forse schuld zitten. Een goed doordacht businessplan met realistische omzetverwachtingen is dan ook onmisbaar.

Ondersteuning van automatisering

Als horecaondernemer kun je een tekort aan personeel wel deels opvangen met handige automatiseringsoplossingen voor de horeca van DISH. Zo hebben zij systemen waarbij bestellingen direct zichtbaar worden op een scherm in de keuken. Je kunt je gasten zelf hun bestelling laten doorgeven op een aanraakscherm op hun tafel of via een bestelzuil. Ook voor hotels zijn er handige systemen die het werk van het personeel een stukje makkelijker maken. Gegevens worden direct doorgestuurd naar de boekhouding waardoor ook de administratie minder tijd kost. Je kunt contact opnemen met DISH om te bespreken welke opties voor jouw onderneming de beste keuze zijn om van jouw bedrijf een blijvend succes te maken.